Gezonde en gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. U kunt zelf – of met hulp van een diëtiste – een gezond en vezelrijk voedingspatroon samenstellen.

Gezonde en vezelrijke voeding is belangrijk

Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een goede ontlasting. Vezels houden vocht vast (sponswerking) waardoor de ontlasting zacht blijft. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmbeweging (peristaltiek) op peil blijft. Op www.vezeltest.info kunt u nagaan of u voldoende vezels eet. Veel mensen hebben baat bij extra vezelproducten zoals zemelen of andere (natuur)producten zoals senna.

Darmflora spelen ook een rol

Het is belangrijk dat de darmflora (dat zijn alle goede bacteriën in uw darmen) in balans zijn. Dat voorkomt namelijk dat schadelijke bacteriën de kans krijgen om klachten te geven. Schadelijke bacteriën kunnen bv. door ziekte, een infectie of antibioticagebruik de overhand krijgen waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals diarree en buikkrampen.

Drink voldoende

Het is verstandig om minstens twee liter per dag te drinken als u vezelrijke voeding gebruikt. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de vezels op de goede manier hun sponswerking kunnen uitoefenen. Gebeurt dat namelijk niet, dan geeft dat kans op verstopping.

Zorg voor voldoende beweging

Door lichamelijke inspanning zoals lopen en fietsen wordt de darmbeweging gestimuleerd en dat helpt bij een regelmatige stoelgang.