Wat is diarree?
Diarree (ook wel buikloop genoemd) is ontlasting die waterdun is, vaak meerdere keren per dag. Ontlasting die wat minder ‘vast’ is dan normaal wordt nog wel eens voor diarree aangezien, maar is dat meestal niet. U kunt last hebben van acute diarree (dat duurt niet zo lang, en meestal is de oorzaak makkelijk te achterhalen, bv. bedorven voedsel) of chronische (langdurige) diarree. Bij chronische diarree duren de klachten langer en is de oorzaak niet altijd eenvoudig te vinden.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Aan de hand van de klachten wordt de diagnose gesteld. Bij acute diarree is dat meestal niet zo moeilijk, maar bij chronische diarree wordt vaak de ontlasting onderzocht om de oorzaak te vinden. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde bacterie of parasiet zijn (vooral als u op reis naar het buitenland bent geweest). Het is belangrijk dat de oorzaak wordt gevonden omdat daarmee de ziekte die de diarree veroorzaakt, kan worden behandeld. Vaak zal een huisarts de ontlasting laten onderzoeken maar kan u ook doorverwijzen naar een specialist (maag-, darm- en leverarts of internist) als er meer en uitgebreid onderzoek nodig is.
Behandeling diarree
Herkent u deze klachten? Blijf er niet mee zitten, er is misschien wel wat aan te doen. Voor meer uitleg kijkt u bij behandelingen bij darmproblemen. Misschien staat hier een oplossing tussen.
Het is altijd goed om het probleem met uw huisarts te bespreken. Deze kan u doorverwijzen naar een specialistisch centrum. Een overzicht van deze centra vindt u hier.