Binnen de Darmzaken Expertise centra worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd om tot een goede diagnose te komen. Hier worden een paar van deze onderzoeken kort toegelicht. In de onderstaande video vertelt een verpleegkundige u meer over alle onderzoeken. Zodra u in aanmerking komt voor één of meerdere van deze onderzoeken krijgt u uitgebreide informatie van uw behandelaar. Hierin staat ook hoe u zich kunt voorbereiden op deze onderzoeken.
Door op de onderstaande onderzoeksmethodes te klikken kunt u meer lezen over het betreffende onderzoek. Als u vragen heeft over een van de onderzoeken adviseert darmzaken.nl om contact op te nemen met uw verpleegkundige.
Vragenlijsten
Om vast te stellen wat de aard en de ernst van uw klachten zijn, zal voorafgaand aan het polibezoek u een formulier worden toegestuurd met vragen over uw medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en indien van toepassing over het verloop van de bevalling. Er worden ook vragen gesteld over uw toiletpatroon: hoe vaak u ontlast, hoe uw ontlasting er uitziet en hoe hard of zacht deze is. Om dit bij te houden kunt u gebruikmaken van een dagboek.
Als u wel eens bloed of slijm in uw ontlasting heeft gezien, als u pijn voelt of last heeft van een pijnlijke of geïrriteerde huid rondom uw anus moet u dat zeker vermelden.
Lichamelijk onderzoek
Bij het poliklinische consult zal de arts u onderzoeken om een verklaring te zoeken voor uw klachten. Vaak wordt inwendig onderzoek verricht via anus en vagina.
Proctoscopie
Met een proctoscoop -een kort buisje van metaal of plastic- bekijkt de arts de binnenkant van de endeldarm en anus. De endeldarm (rectum) is het laatste deel van de dikke darm en functioneert als opslagplaats voor ontlasting afgesloten van de buitenwereld door de anus. De anus is de opening waardoor de ontlasting het lichaam verlaat. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een kijkinstrument, de proctoscoop.
Anale manometrie
Bij dit onderzoek wordt de druk in de anus en het laatste stukje van de endeldarm gemeten. Hierdoor kan de arts de functie van de kringspier controleren. De arts meet de rustdruk, de knijpkracht en de ontspanning van de kringspier door een ballonnetje op te blazen in het laatste stukje van de endeldarm. Dit ballonnetje is door middel van een slangetje verbonden aan meetapparatuur.
Endo-anale echografie
Dit is een inwendig echo-onderzoek van de anus en het laatste deel van de endeldarm, waarbij er gebruik gemaakt wordt van een buis met aan het uiteinde een echokop. Deze kop genereert geluidsgolven en de weerkaatste golven worden weergegeven op een monitor. Verschillende typen weefsels weerkaatsen de geluidsgolven op een eigen karakteristieke manier waardoor deze kunnen worden onderscheiden.
Sigmoïd-scopie
Bij een sigmoïdscopie kijkt de arts een stukje verder in de darm dan bij een proctoscopie. Er wordt dan gebruik gemaakt van een flexibele slang met aan het uiteinde een camera. Het beeld wordt weergeven op een monitor.
Defecografie (röntgen) of Dynamische MRI
Bij een defecografie of een dynamische MRI wordt er een opname gemaakt van het legen van het laatste stuk darm: de endeldarm. Bij de defecografie wordt er gebruikgemaakt van röntgenstralen en bij de MRI van een hele sterke magneet. Bij beide onderzoeken wordt gekeken hoe het uitdrijven van de ontlasting verloopt en of er sprake is van zogenaamde obstructieve defecatie.