Van ontlastingsincontinentie, ook wel  fecale incontinentie genoemd, is er sprake als er onwillekeurig verlies van ontlasting en/of winden bestaat. Sommige mensen hebben alleen last van vlekken in de onderbroek, waar andere moeten rennen om tijdig het toilet te halen. Ongewild verlies van ontlasting of winden komt meer voor dan men aanvankelijk dacht; en niet alleen op hoge leeftijd.

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 100.000 mensen met ontlastingsincontinentie. Meest voorkomende oorzaken zijn een beschadiging of verslapping van de kringspier of de bekkenbodemspier, uitgezakte aambeien, een verslapping van de wand tussen de vagina en de endeldarm (rectocele) of een endeldarmverzakking. Minder vaak ontstaat incontinentie door een beschadiging van de zenuwen die de kringspier en de bekkenbodemspieren aansturen. Het kan ook ontstaan door ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm, chronische diarree of chronische obstipatie.

Ontlastingsincontinentie veroorzaakt vaak een combinatie van vervelende klachten als niet kunnen ophouden van ontlasting, spontaan verlies, geen aandranggevoel, strepen in de onderbroek, geïrriteerde huid bij de anus, controleverlies over windjes, schaamte voor de vieze luchtjes en angst voor ongelukjes.